Zgodovina leto 2010

15. 01. 2010 – Delovna akcija pred našo obletnico (40 let). Uroš, Srečko in Veni (Toni je tokrat opravičljivo manjkal).

16. 01. 2010 – 40 let FD Žalec. Praznovali smo delovno. Izdali smo kuverto z vložnim listom, žigom ter osebno znamko. Razstavo smo postavili na Pošti Žalec. Med vsemi njihovimi stojali nam je nekako uspelo vriniti še naše 4 vitrine, ki so se povsem izgubile med vsemi stojali, ki spominjajo na vse kaj drugega, kot na Pošto. Razstavo smo pospravili v soboto, 6. februarja 2010. Kot vedno je bila na delu standardna ekipa (Toni, Srečko, Uroš in Veni).

05. 02. 2010 – Najprej smo imeli sejo Upravnega odbora, ki je bila namenjena pripravam na občni zbor, ki bo 26. februarja. Potem pa smo odhiteli na proslavo. Osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku se je odvijala v prepolnem kulturnem domu v Žalcu. Med ostalimi pomembnimi nagradami je bila podeljena tudi Savinova plaketa Veniju Ferantu in Filatelističnemu društvu Žalec. Vsekakor pomembno priznanje lokalne skupnosti, saj vemo, da se je doma vedno najtežje dokazati. Seveda je za priznanje zaslužnih precej članov, predvsem mentorjev ter ostalih aktivnih članov društva. Gremo naprej!

26. 02. 2010 – Občni zbor društva.

27. 02. 2010 – Seminar za tematsko filatelijo v Škofji Loki. Udeležili smo se ga: Toni Četina in Marjan Plavčak (mentorja), Srečko Meh in Veni Ferant.

11. 03. 2010 – Maksi Ravne – razstava na Ravnah (maksimafilija in razglednice). Kot sodnik pripravnik je pri ocenjevanju aktivno sodeloval tudi V. Ferant.

26.-28. 03. 2010 – Alpe-Adria Phila, Sopron, Madžarska. Na tej razstavi smo sodelovali z naslednjimi eksponati:

– A. Dürer (Lara Plavčak), 65 točk, srebrna medalja

– Oljke – Olives (V. Ferant), 74 točk, pozlačena medalja

– Ribnik Vrbje – Vrbje Pond (Jasna Kolar, Tomaž Kozovinc), 66 točk, srebrna medalja

– Knjiga mene briga – A book is My Concern (Anže Podgorski), 65 točk, srebrna medalja

– Drevesa – The wonderful world of trees (Anže Primožič), 66 točk, srebrna medalja

26.-28. 03. 2010 – Collecta v Ljubljani. Na mednarodnem sejmu zbirateljstva so z zbirkami na razstavi sodelovale tudi nekatere naše zbirke:

– Šport, ali te poznam? (Rok Gorič, OŠ Prebold), 46 točk in bronasto priznanje

– Juhuhu, šola v naravi je že tu (Jasna Kolar, I. OŠ Žalec), 75 točk, pozlačeno priznanje in hkrati

   najbolje ocenjen mladinski eksponat

– Zgodovina pošte (Jasna Kolar, I. OŠ Žalec), 57 točk, posrebreno priznanje.

Zbirke sta ocenjevala sodniška pripravnika Robert Jordan in V. Ferant.

09. – 12. 04. 2010 – Antwerpia, razstava v Antwerpnu, Belgija. Edina sprejeta zbirka iz našega društva je bila »Ribnik Vrbje«, a žal ni bila točkovana, ker so ocenili, da mladinski eksponati ne sodijo v enovitrinski razred in bi morala zbirka obsegati vsaj 2 vitrini.

17. 4. 2010 – Skupščina FZS v Ljubljani. Delegata FD Žalec: Toni Četina in V. Ferant. Na skupščini so bila podeljena tudi različna priznanja in dva naša člana sta prejela diplomi za dolgoletno delo na področju filatelije: Ivan Ribič (gospodar društva) in Srečko Meh (tajnik). Zasluženo. Čestitamo!

05. 05. 2010 – PREBOLD, 100 let osnovnošolske zgradbe. V sodelovanju z OŠ Prebold in tamkajšnjim filatelističnim krožkom smo izdali priložnostno kuverto, žig in šola tudi osebno znamko. Vse skupaj sta oblikovala in pripravila mentor krožka Marjan Plavčak ter Veni Ferant. V ponedeljek, 10. maja je bila v prostorih šole odprta tudi filatelistična razstava tamkajšnjih nekdanjih in sedanjih filatelistov, ki so se je poleg župana Prebolda g. Vinka Debelaka udeležili tudi številni povabljeni gostje, kot Bojan Bračič, Veselko Guštin, Robert Jordan in V. Ferant (vsi štirje člani IO FZS). Ogledali smo si tudi novo vitrino v šolski avli, ki je sedaj namenjena filatelističnemu krožku na šoli. Čestitke mentorju Marjanu Plavčaku za dobro opravljeno delo.

10. – 21. 06. 2010 – Razstava »Planete Timbre 2010« v Parizu. Na tej razstavi je FZS zastopal kot komisar naš član V. Ferant. Ker je bil izbor razstavnih razredov omejen le na 4, zbirke našega društva tokrat niso prišle v izbor. Je pa bila za komisarja prav gotovo še ena zelo dobra izkušnja, saj je spoznal večino vodilnih članov svetovne filatelistične zveze (FIP), med njimi tudi (takrat še bodočega) novega predsednika iz Singapurja, g. Tai Peng Hiana.

Predsednik FD Žalec in predsednik svetovne filatelistične zveze Tai Peng Hian

18. 09. 2010 – Udeležba na predavanju o tematski filateliji ter ogled razstave v Zagrebu. Predavatelj: Denes Czirok, Madžarska.

15.-17. 10. 2010 – Anže Podgorski in Anže Primožič sta ob spremstvu mentorja Marjana Plavčaka sodelovala na 5. mednarodni filatelistični šoli mladih v Trakoščanu na Hrvaškem. Tam so tudi razstavili tri zbirke: Čudoviti svet dreves (Anže Primožič), Knjiga mene briga (Anže Podgorski) in Šport, ali te poznam? (Rok Gorič).

 

25. 11. 2010 – Večino naših filatelističnih zbirk smo odpeljali v Trbovlje in jih pomagali vstavljati v vitrine (Toni Četina, Uroš Zupanc, Marjan Plavčak, V. Ferant).

26. 11. 2010 – Sneženje nas je oviralo, da smo zamujali na otvoritev meddruštvene razstave FI2RA v Trbovljah, kjer smo se pomerili s filatelističnimi kolegi. Prisotna je bila tudi Pošta Slovenije s predstavitvijo novih poštnih znamk. Kljub slabemu vremenu smo bili vsi skupaj zelo zadovoljni s prireditvijo ter obiskom, ki je bil glede na vreme presenetljivo dober.

Obiskovalci na otvoritvi filatelistične razstave FI2RA

Namen te razstave med FD Trbovlje in FD Žalec je bil, da bi spodbudili tiste filateliste, ki imajo veliko materiala v svojih zbirkah, pa le-tega ne upajo predstaviti na državni filatelistični razstavi, zato je taka prireditev kot nalašč za to. Imamo namen, da bi tako prireditev ponovili čez dve ali štiri leta v Žalcu. Do takrat pa bo treba še marsikaj postoriti na področju razstavljanja filatelističnih zbirk. Ampak pričeli smo in to je dobro.

03. 12. 2010 – Razglasitev rezultatov meddruštvenega tekmovanja FI2RA v Trbovljah. Spet nam vreme ni ravno streglo, kot se reče, ampak tisti najvztrajnejši smo se podali na zaključno prireditev. Skupen rezultat je bil neodločen, kar je ene presenetilo, ampak matematika je pač pokazala, da smo zelo enakovredni. Za v prihodnje bomo morda nekoliko spremenili pravila in se osredotočili na nove zbirke, če jih bomo le imeli. Pa poglejmo, kakšne rezultate je doseglo naših 13 zbirk: 

Uroš Zupanc Društvene izdaje FD Žalec 50 bronasta
Toni Četina Savinovo mesto skozi čas 51 bronasta
Veni Ferant Kaj nam pripovedujejo stara pisma in dopisnice? 65 srebrna
Rok Gorič Šport, ali te poznam? 47 bronasta
Klemen Kolar Rokomet 55 bronasta
Jasna Kolar Nekoč in danes (o Pošti) 59 posrebrena
Jasna Kolar Ju-hu-hu, šola v naravi je že tu 70 pozlačena
J. Kolar in Tomaž Kozovinc Vrbje Pond 65 srebrna
Anže Primožič The wonderful world of trees 65 srebrna
Anže Podgorski Look for the book 65 srebrna
Cirila Haler Dunajski klasiki 50 bronasta
Lara Plavčak Albrecht Durer’s World of Art 63 srebrna
Veni Ferant Beer 0 neocenjeno

 Ko smo lesk kolajn ovrednotili s točkami, smo prišli do naslednjega rezultata:

  Točke Trbovlje Skupaj Žalec Skupaj
Zlata medalja 5 1 5 0 0
Pozlačena 4 1 4 1 4
Srebrna 3 2 6 5 15
Posrebrena 2 4 8 1 2
Bronasta 1 3 3 5 5
Priznanje 0 2 0 1 0
Število točk     26   26

Tričlanska sodniška komisija v sestavi Staša Bračič (predsednica), Robert Jordan in V. Ferant (člana) so soglasno ugotovili, da tokrat zmagovalca sicer ni, je pa nedvomno zmagala FILATELIJA. Čestitke pa vsem tekmovalcem kot tudi prizadevnim trboveljskim organizatorjem!

17. 12. 2010 – Še pred novim letom se je sestal Upravni odbor društva ter začrtal smernice za prihajajoči občni zbor društva ter naloge v novem letu.

 

Opomba: Za prvi del delovanja FD Žalec je podatke zbrala in zapisala Cirila Haler (do sredine leta 2001), kasnejše dogodke pa je zapisal V. Ferant.

V besedilu se včasih omenjajo člani, ki so enkrat zapisani tako, drugič pa drugače. Tako je Toni Četina včasih zapisan Anton Četina, Janko Pirnat je včasih Ivan Pirnat, Vencelj (ali uradno Vencel) Ferant pa je tudi Veni ali V. Ferant. Gre pa seveda za iste člane.

<-NAZAJ