Zgodovina leto 2009

V letu 2009 nas čaka kar nekaj dela. Na razstavnem področju je prva stvar Alpe-Adria v Munchnu, kjer bomo v začetku marca mladinski izdelek Ribnik Vrbje prvič predstavili zunaj meja. Prisotno bo tudi PIVO (V. Ferant).

Na Kitajskem bo sodelovala Lara Plavčak s svojim Duererjem.

Junija bo kot komisar FZS prvič nastopil V. Ferant. Upam, da bodo sprejeli prijavo Ribnika, Duererja in Oljk.

Kandidiramo tudi za nastop na Portugalskem in še kje.

Doma pa bo letos prav tako pestro. Nekateri mladinci se bodo prvič predstavili na Firamli v Trbovljah. Eni tudi na Fimeri. Jeseni pa še v Kranju na razstavi enovitrinskih eksponatov. Dela torej dovolj.

Računamo na izdajo spominske kuverte in znamke o Ristu Savinu. In mogoče še o 100 let telefonije v Žalcu, če bomo dobili dovolj podatkov.

Veliko časa pa bomo namenili delu z mladimi in s pripravami eksponatov.

27. 02. 2009 – Občni zbor društva. Predsednik odsoten zaradi sinovega maturantskega plesa. Izvolili nove organe društva.

5.-7. 03. 2009 – Alpe-Adria v Muenchnu. Na razstavi predstavili Ribnik Vrbje, ki je dosegel 22 točk (ocenjevanje po starem sistemu do 40 točk) in s tem smaragdno priznanje + posebno nagrado (album z nekaj znamkami), kar je zelo spodbudno za prvo predstavitev naših mladincev na tujem. Pivo pa je bilo razstavljeno le v 4 vitrinah (48 strani), odprtega razreda pa niso ocenjevali. Žal.

07. 03. 2009 – Strokovna ekskurzija v Muenchen. Ogled razstave A-A ter sejma. Organizirali smo avtobus ter povabili še nekaj članov iz Trbovelj, Maribora, Metlike, Brežic… Vse je potekalo brez zapletov. Moram pohvaliti vse udeležence. Iz Žalca smo odšli ob 2:00, na sejmišče prispeli ob 9:30, odšli ob 16:15 in se vrnili v Žalec ob polnoči.

27.-29. 03. 2009 – Sejem zbirateljstva Collecta v Ljubljani. Eni smo se sejma udeležili že v petek, večina pa v soboto. Tudi mladi šolarji z mentorjema (Marjan Plavčak in Toni Četina) so obiskali delavnico v okviru prireditve. Bilo je zelo zanimivo za vse udeležence.

10.-16. 04. 2009 – razstava na Kitajskem v Luoyangu (kategorija FIP). Lara Plavčak prejela za svojega Duererja 68 točk in posrebreno (SB) medaljo.

21.-24. 05. 2009 – FIRAMLA in FIMERA v Trbovljah. Tu smo bili spet številčno zastopani, temu primerni pa so bili rezultati:

FIMERA – članska razstava

75 točk  – zlata medalja in posebna nagrada – Oljke, avtor V. Ferant;

63 točk  – srebrna medalja – Mi, mojstri Gutenbergovi, avtor: V. Ferant;

55 točk  – srebrna medalja – Igra Spomin, avtor Marjan Plavčak.

FIRAMLA – mladinska razstava

74 točk  – pozlačena medalja in posebna nagrada – Ju-hu-hu, šola v naravi je že tu!, avtor: Jasna Kolar (II. OŠ Žalec);

72 točk  – pozlačena medalja – Ribnik Vrbje, avtorja Jasna Kolar in Tomaž Kozovinc (II. OŠ Žalec);

56 točk  – posrebrena medalja – Nekoč in danes, avtor Jasna Kolar (II. OŠ Žalec).

Mentor na I. osnovni šoli Žalec je Toni Četina, član FD Žalec.

77 točk  – pozlačeno priznanje in posebna nagrada – Knjiga mene briga, avtor Anže Podgorski, OŠ Prebold;

68 točk  – srebrno priznanje – Drevo, avtor Anže Primožič, OŠ Prebold.

Mentor na Osnovni šoli Prebold je Marjan Plavčak, član FD Žalec.

47 točk  – bronasto priznanje – Stavbe po svetu, avtor Matija Cvikl, II. OŠ Celje

47 točk – bronasto priznanje – Vpliv onesnaženosti okolja na ljudi in živali, avtor Urban Skrt, II. OŠ Celje;

46 točk  – bronasto priznanje – Lepota rož, avtor Tjaša Ovčar, II. OŠ Celje;

41 točk  – diploma – Svet brez živali? Ne, hvala!, avtor Urban Skrt, II. OŠ Celje;

37 točk  – diploma – Stavbe sveta, avtor Rok Renner, II. OŠ Celje;

37 točk  – diploma – Znane osebnosti skozi oči osnovnošolca, avtor Urh Hedrih, II. OŠ Celje;

37 točk  – diploma – Kaj bi svet brez rastlin, avtor Marja Zakelšek, II. OŠ Celje.

Mentor na II. osnovni šoli Celje je ravnatelj Igor Topole, član FD Žalec.

Na željo organizatorja je bil v častnem razredu predstavljen eksponat BEER (V. Ferant).

Hkrati pa je med sodniki prvič kot pripravnik opravljal to nalogo Veni Ferant.

27. – 31. 05. 2009 – BULGARIA 2009 – Sofia, (FEPA). Evropska razstava v Bolgariji. Sodeloval V. Ferant (BEER) in prejel 85 točk ter pozlačeno medaljo.

4.-7. 06. 2009HUNFILA 2009 – Mednarodna razstava ob 1.000-letnici mesta VIŠEGRAD (45 km severno od Budimpšte). Prvič je bil kot komisar FZS v tej vlogi V. Ferant. Delo je opravil odlično, poleg tega pa spoznal veliko filatelističnih kolegov in stkal veliko novih poznanstev, hkrati pa veliko pridobil na organizacijskem in tekmovalnem ter tudi sodniškem področju. Kljub temu, da je bila pot do tja in nazaj, pošiljanje prijav in knjig, delno tudi prehrana, vse na račun komisarja, je bila to vseeno zelo bogata izkušnja.

Od eksponatov iz našega društva so bili  razstavljeni naslednji:

82 točk  – LV – velika pozlačena + čestitka – Olives (V. Ferant);

72 točk  – LS – velika srebrna – Albrecht Duerer’s world of art (Lara Plavčak);

71 točk  – S – srebrna – Vrbje Pond (Jasna Kolar in Tomaž Kozovinc).

Tako člani naši društva še vedno segajo po najvišjih priznanjih, kar potrjuje kvalitetno delo v društvu.

18. 6. 2009 – Škofja Loka, razstava Ma-Ge-Lo Phila 2009, dan pred otvoritvijo se je član V. Ferant pridružil kolegoma v sodniški ekipi (I. Pirc, M. Fock) in pomagal s sojenjem nekaterih eksponatov, predvsem v tematski filateliji. Za novega sodnika – pripravnika vsekakor zelo dobrodošla izkušnja.

11. 07. 2009 – 150. obletnici rojstva Rista Savina.

Izdali smo novo kuverto, osebno znamko in PPŽ. Oblikovanje kuverte, znamke in PPŽ: V. Ferant. Besedilo za vložni list: Karmen Jezernik. Razstava na Pošti v Žalcu. Cel dan smo imeli tudi žig in kuverto naprodaj na štantu v mestnem jedru. Sodelovala stalna ekipa: Toni Četina, Uroš Zupanc, Srečko Meh, Marjan Plavčak, V. Ferant…

03. 09. 2009 – Predstavitev FD Žalec v Knjižnici Žalec. Na povabilo Knjižnice smo pripravili predstavitev našega društva. Večer je pripravil in vodil V. Ferant.

14. 09. 2009 – Odprtje novih prostorov Pošte Šmartno ob Paki – Na povabilo Pošte Celje je V. Ferant oblikoval priložnostni poštni žig, Toni Četina pa je postavil razstavo na tamkajšnji Pošti. Razstava je prikazovala zgodovino poštnega prometa. Toni in Veni sta tudi pospravila razstavo dva tedna kasneje.

25. 09. 2009 – Toni Četina in Marjan Plavčak kot mentorja ter V. Ferant smo se udeležili povabila članov FD Novo mesto ob njihovi 60-letnici društva. Ker so domačini želeli Novomeščanom pokazati čimveč kvalitetnih del, so k sodelovanju povabili naše društvo, ki je tam razstavilo nekaj svojih mladinskih in članskih zbirk, in sicer:

  • DREVO, Anže Primožič
  • KNJIGA MENE BRIGA, Anže Podgorski
  • RIBNIK VRBJE, Jasna Kolar in Tomaž Kozovinc
  • ŠOLA V NARAVI, Jasna Kolar
  • NEKOČ IN DANES, Jasna Kolar ter nekaj iz naše arhive:
  • KONJI, MAČKE, ROŽE
  • BEER ter zbirka OLIVE, V. Ferant. Obe zbirki sta dan pred zaključkom razstave morali odpotovati naprej na Portugalsko, medtem ko Duererja nismo mogli predstaviti, saj je med tem odpotoval v Novo Gorico, od tam pa s komisarjem Morenčičem v Rim.

Da je zanimanje za naše zbirke res veliko, govori tudi podatek, da je bilo treba zbirki Drevo ter Knjiga mene briga poslati po Pošti do Bojana Bračiča, ki ju je potem odnesel na filatelistično delavnico v Trakoščan.

Zbirke je v Novo mesto (oz. do Ljubljane) dostavil V. Ferant, pa tudi prevzel jih je kasneje v Ljubljani od Lojzeta Tomca, predsednika FD Novo mesto.

2. 10. – 10. 10. 2009 – LUBRAPEX, Portugalska – sodeloval Veni Ferant z 2 eksponatoma:

Olives, 76 točk, pozlačena medalja (vermeil, prata dourada)

Beer, 78 točk, pozlačena medalja (vermeil, prata dourada).

17. 10. 2009 – Proslava ob 60-letnici FZS v Ljubljani. Podelili so tudi priznanja in eno je prejel tudi član našega društva Toni Četina. Čestitamo!

21. – 25. 10. 2009Razstava »Italia 2009« FEPA v Rimu z močno svetovno konkurenco. Naše društvo je uspešno zastopala članica Lara Plavčak s svojo zbirko o Duererju. Prejela je 65 točk in posrebreno medaljo. Čestitamo!

4. – 14. 11. 2009 – ČetrtoOkno Kranj 2009. Spet smo dosegli izvrstne rezultate, in sicer:

– Pri članih je V. Ferant prejel ZLATO medaljo zbirko OLIVE ter knjižno nagrado.

– Pri mladih filatelistih je posebno nagrado za mladinski eksponat prejela Jasna Kolar za zbirko »Ju-hu-hu! Šola v naravi je tu!« Ta zbirka je bila med mladinskimi ocenjena kot zmagovalna! Sicer pa so rezultati naših članov naslednji:

–          Vencelj Ferant, Olives, 80 točk, zlata medalja + knjižna nagrada;

–          Jasna Kolar, Ju-hu-hu! Šola v naravi je tu!, 78 točk, pozlačena medalja + posebna nagrada;

–          Jasna Kolar in Tomaž Kozovinc, Ribnik Vrbje, 75 točk, pozlačena medalja;

–          Anže Podgorski, Knjiga mene briga, 67 točk, srebrna medalja;

–          Anže Primožič, Drevo, 65 točk, srebrna medalja;

–          Jasna Kolar, Bilo je nekoč, 60 točk, srebrna medalja.

Uradne razglasitve rezultatov (palmares) smo se udeležili: Toni Četina, Marjan Plavčak in V. Ferant.

20. 11. 2009 – Uroš in Veni sta pripravila vse za filatelistično razstavo v novem Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu.

21. 11. 2009 – Toni, Srečko in Veni so zbirko in vitrine prenesli v muzejske prostore in jo postavili na ogled. Naknadno smo zadevo še prestavili, da je bilo potem vse pripravljeno za obisk visokih gostov.

25. 11. 2009 – Uradna otvoritev Ekomuzeja z obiskom visokih gostov na čelu s predsednikom Vlade RS Borutom Pahorjem, ki si je v spremstvu žalskega župana Lojzeta Posedela z zanimanjem ogledal tudi filatelistično zbirko »Pivo« in osebno čestital avtorju zbirke.

27. 11. 2009 – V Trbovljah smo se udeležili praznovanja 60-letnice FD Trbovlje.

28. 11. 2009Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu. Izdali smo kuverto, priložnostni poštni žig in osebno znamko ter vložni list (vse skupaj v sodelovanju z Razvojno agencijo Savinja). Dopoldan smo dežurali na žalski pošti, popoldan pa smo bili še v muzeju.

11. 12. 2009 – Zadnje srečanje članov v društvenih prostorih in zaključek leta. Pogovori ob pijači in jedači ob koncu leta o doseženem v preteklem letu ter načrti za prihodnje.

<-NAZAJ