Zgodovina leta 2011

Prve tedne v letu 2011 smo posvetili predvsem pripravam na redni letni občni zbor, ki smo ga uspešno izvedli 25. 02. 2011.

 

21. 02. 2011 – Uroš Zupanc in Veni Ferant sva postavila 4 vitrine v Knjižnici Mozirje, kjer smo razstavili filatelistično zbirko o tiskarstvu (avtor V. Ferant) v okviru razstave in predavanja g. Aleksandra Videčnika »Od inkunabule do knjige«, ki je bilo dan kasneje. Tako g. Videčnik kot Ferant sta bila nekoč črkostavca v istih prostorih Mohorjeve tiskarne v Celju in skupaj sta predstavila nekaj predmetov in fotografij s tega področja. Prvega marca pa sva z Urošem šla pospravit vitrine.

 

25. 02. 2011 – redni letni občni zbor.

 

05. 03. 2011 – Obisk filatelističnega sejma v Münchnu. Žal za obisk te prireditve ni bilo velikega zanimanja, zato sva se s tajnikom Srečkom Mehom pridružila mariborskim filatelistom ter kolegom iz Čakovca.

 

11. 03. 2011 – Marjan Plavčak, mentor filatelističnega krožka na OŠ Prebold, je v prostorih našega društva pripravil predavanje o tem, kako pripraviti tekmovalno filatelistično zbirko.

 

25.-27. 03. 2011 – Sejem zbirateljstva »Collecta« v Ljubljani. Nekateri smo se udeležili petkove otvoritve ter pomagali pri mizi FZS na sejmišču, drugi so se prireditev udeležili kot obiskovalci. Vsekakor zanimiv dogodek, ki so ga organizirano obiskali tudi krožkarji iz OŠ Prebold z mentorjem.

 

13.-17- 04. 2011Alpe-Adria Opatija 2011 – Te zanimive prireditve sva se udeležila s kolegom mentorjem Marjanom Plavčakom. Sam sem nastopal v vlogi nacionalnega komisarja, kolega Plavčak pa je kot mentor zastopal 3 člane njegovega krožka na OŠ Prebold. Udeležila sva se tudi mednarodnega predavanja o tematski filateliji ter si nabrala novih izkušenj, saj je bila petdnevna prireditev polna različnih filatelističnih dogodkov. Rezultati naših razstavljavcev:

 

Mladinci:

Rok Gorič Šport, ali te poznam?

51

bronasta
Anže Primožič The wonderful world of trees

66

srebrna
Anže Podgorski Look for the book

70

vel. srebrna

Člani:

Veni Ferant Beer

91

Zlata + nagrada

 

Tako smo se odlično predstavili na zelo odmevni prireditvi, kar samo še potrjuje naše dobro delo.

 

21. 05. 2011 – z zbirko Knjiga mene briga (Anže Podgorski) smo sodelovali na razstavi ob 50-letnici bralne značke na Prevaljah.

 

26.-29. 05. 2011 – FIRAMLA in FIMERA 2011. V Trbovljah se je odvijala bienalna filatelistična prireditev, kjer smo redni gostje. In kaj smo dosegli?

 

Mladinci/kategorija A:

OŠ Prebold Šport, ali te poznam?

59

posrebrena
Anže Primožič The wonderful world of trees

74

pozlačena
Anže Podgorski Look for the book

70

pozlačena

 

Mladinci/kategorija B:

1. OŠ Žalec Učna pot okoli jame Pekel

80

pozlačena

 

Mladinci/kategorija C: Eksponat s skupnim naslovom

OŠ Prebold Slovenija, dežela turizma 1. mesto

 

V tej kategoriji je bila predpisana tema z naslovom »Slovenija, dežela turizma«. Skupno število točk je bilo sestavljeno iz dveh delov: prvi del je predstavljala filatelistična zbirka, ki jo je ocenila komisija, drugi enakovredni del točk pa je bil dodeljen za predstavitev, ki je potekala tako, da je učenec (ali več njih) predstavil zagovor svojega dela pred komisijo. Zelo zanimiva kategorija, ki bi jo bilo vredno nadgraditi. Za OŠ Prebold sta zbirko predstavila »stara mačka«, oba Anžeta, ki sta z zagovorom navdušila tako komisijo kot ostale prisotne. Potrudili se bomo, da bosta to ponovila še večjemu številu obiskovalcev. Glede na odlične rezultate mladih razstavljavcev, tako iz Žalca kot iz Prebolda, so jim vrli trboveljski organizatorji razdelili različna priložnostna darila.

 

Člani:

Anton Četina Žalec na razglednicah

52

posrebrena
Veni Ferant Beer Častni razred

 

Na povabilo organizatorjev je bila razstavljena tudi že uveljavljena zbirka o pivu, to pa zato, ker je njen avtor sodeloval na tej prireditvi tudi kot sodnik – pripravnik in običaj je, da se ob opravljanju sodniškega izpita kandidat tudi pokaže s svojo najboljšo zbirko. Tako se je Veni Ferant pridružil peščici filatelističnih sodnikov pri FZS. Tako ima tudi naše društvo prvega filatelističnega nacionalnega sodnika za tematsko filatelijo, odprti razred in mladinsko filatelijo.

 

10.-12. 06. 2011 – Delegacija FZS v sestavi Igor Pirc (predsednik), Bojan Bračič (podpredsednik) in V. Ferant (gospodar) je obiskala Žlutice, rojstno mesto češkega glasbenika J. Gerstnerja, ki je deloval tudi v Ljubljani. Ob otvoritvi spominske plošče so predstavili tudi njegovo znamko.

 

Oktobra 2011 smo se v Kranju udeležili otvoritve in tudi svečanega zaključka tradicionalne filatelistične razstave 5.Okno. Izjemoma na tej prireditvi nismo predstavili svojih zbirk in smo s tem dali priložnost še drugim.

 

04. 11. 2011 – Delovna akcija – priprava za razstavo na žalski Pošti. Udeleženci: Toni Četina, Srečko Meh, Uroš Zupanc, Igor Preložnik, V. Ferant.

 

07. 11. 2011 – Dostava in postavitev vitrin z zbirkami na pošto Žalec. Prikazali smo skupno zbirko na temo elektrike (Toni, Igor, Veni) in del zbirke o zanimivih poštnih dokumentih iz Žalca (Veni)  ter del razglednic Žalca (Toni).

 

08. 11. 2011 – Izdali smo spominsko kuverto ob 100. obletnici ustanovitve Elektrarne v Žalcu. Poleg kuverte z vložnim žigom smo izdali tudi osebno znamko, na Pošti 3310 Žalec pa je bil na voljo tudi priložnostni poštni žig. Avtor besedila in fotografij na vložnem listu sta bila Barbara in Jože Čeh, oblikovanje žiga in znamke ter kuverte pa je bilo delo V. Feranta. Razstavo smo zaprli in pospravili 25. 11. 2011.

 

23. 12. 2011 – Še zadnje srečanje članov FD Žalec v letu 2011 s tradicionalnim prigrizkom. Tu gredo vse pohvale prizadevnemu tajniku društva Srečku Mehu.