Zgodovina leto 2005

25. 02. 2005 – Občni zbor društva. Upravni odbor: Ivan (Janko) Pirnat (predsednik), Vencelj Ferant (podpredsednik), Boris Gril, Srečko Meh, Irena Roš, Uroš Zupanc in Drago Klepac.

Častno razsodišče: Vinko Božanić, Jože Rupnik in Simon Mali.

04. 03. 2005 – Prva seja Upravnega odbora v novi sestavi.

18. 3. 2005ŠIBENIK (Hrvaška) – Lara Plavčak (Svet umetnosti A. Duererja, 48 listov) je prejela veliko srebrno priznanje, Žiga Hriberšek (Nogomet, 36 listov, tudi veliko srebrno).

20. 04. 2005 – LJUBLJANA, finale ŠKL – nagrada za najboljšo zbirko: Žiga Hriberšek (Nogomet, 36 listov)

29. 4. – 1. 5. 2005 – GUIBIASCO (Švica) – Alpe-Adria (III. rang) – Lara Plavčak (Albrecht Dürer´s World of art, 60 listov, 70 točk, velika srebrna + posebna nagrada); Žiga Hriberšek (Football, 48 listov, 70 točk, srebrna); Vencelj Ferant (Die Meister Gutenbergs, 12 strani, 34 točk od 40 možnih, diamantno prizanje – najvišje za eno okno). Družina Plavčak (Lara, Marjan in Teja) se je udeležila te filatelistične prireditve.

6. 5. 2005 – ŽALEC – Občinska proslava v kulturnem domu ob 60. obletnici osvoboditve. V predverju filatelistična razstava: 4 panoji avtorjev Cirile Haler in Janka Pirnata. Naslednji dan sta predsednik Janko Pirnat in podpredsednik Vencelj Ferant prestavila razstavo na pošto v Žalcu.

9. 5. 2005 – Priložnostni žig in kuverta (21/2005) – 60 let zmage – na pošti Žalec. Avtorja: J. Pirnat, V. Ferant.

14. 5. 2005 – Izlet na filatelistično razstavo in sejem v BRNO (Češka). Videli smo tudi znameniti modri mauricius, pa še nekaj več Češke, kot smo si želeli. Konec dober – vse dobro.

18. 5. 2005TRBOVLJE – postavitev eksponatov za obe razstavi

19. 5. 2005 – TRBOVLJE – otvoritev FIRAMLA 05 in FIMERA 05

21. 5. 2005 – TRBOVLJE – srečanje filatelistov, zvečer pa razglasitev rezultatov (palmares):

Rezultati FIRAMLE 05:

Zlata medalja in velika nagrada – absolutni zmagovalec razstave

Vencelj Ferant, FD Žalec Pivo 75 točk

Rezulati FIMERE 05:

Pozlačena medalja in posebna nagrada:

  Lara Plavčak Svet umetnosti Albrechta Dürerja 75 točk
  Žiga Hriberšek Nogomet 65 točk

Srebrna medalja in posebna nagrada:

  Nejka Golič Svet arhitekture 55 točk

Srebrna medalja:

  Samo Šildenfeld Nogomet 55 točk

Posrebrena medalja:

  Maruša Modrijan Znane osebnosti širom sveta 50 točk

Bronasta medalja:

  Tinka Rovere Kam dirjate, konji ? 47 točk

Posrebreno priznanje:

  Klemen Kolar Rokomet 58 točk
  Maja Gerlih Rada imam mačke 55 točk
  Maja Gerlih Rada imam konje 55 točk
  Jure Jošovc Ptice 55 točk

Bronasto priznanje:

  Tanja Stjepanovič Rože 50 točk
  Žan Cimerman Avtomobili 50 točk
  Samo Šildenfeld Motorji 47 točk

Diploma:

  Žiga Pepel Zimske igre 43 točk
  Neja Likar, Žan Oblak Kultura in šport v državah EU 40 točk
  Samo Šildenfeld Tito 30 točk

27. 8. 2005 – 140 let hmelja v Savinjski dolini.

Izdali smo kuverto (22/2005) z vložnim listom ter priložnostni žig. Avtorja Janko Pirnat, Vencelj Ferant. Razstava PIVO (V. Ferant) v Petrovčah. V petek, 26. 8., postavitev razstave (Pirnat, Ferant). V soboto, 27. 8., dežurali Pirnat, Meh, …? V soboto, 3. 9., predsednik in podpredsednik pospravita razstavo.

27. 8. – 3. 9. 2005SUBOTICA (Srbija in Črna gora) – mednarodna filatelistična razstava SUFILA 05: Lara Plavčak in Žiga Hriberšek prejela priznanje za sodelovanje na razstavi.

9. – 18. 9. 2005SLAVONSKI BROD (Hrvaška) – Slavonija fila 2005 – Lara Plavčak (Albrecht Dürer´s World of art, 60 listov, pozlačena),  Žiga Hriberšek (Football, 48 listov, srebrna).

12. 10. 2005 – KRANJ – postavitev eksponatov (Marjan Plavčak, Toni Četina. …?)

13. 10. 2005KRANJ – otvoritev filatelistične razstave ENOOKNO KRANJ 2005

Rezultati:

Lara Plavčak Umetnost 63 sre/silv P
Žiga Hriberšek Sadje in sadjarstvo 58 posr/silvbr P
Klemen Kolar Rokomet 50 bro
Žan Cimerman Avtomobili 45 bro
Cirila Haler Čebelarstvo 45 bro
Samo Šildenfeld Nogomet 42 bro
Juro Jošovc Ptice 40 dipl
Nejka Golič V svetu arhitekture 40 dipl
Samo Šildenfeld Motorno kolo 35 dipl
Tanja Stepanovič Rože 35 dipl
Metod Ribič Letne olimpijske igre 35 dipl
Maruša Modrijan Znamenite osebnosti 35 dipl

November, december 2005: promocijska filatelistična razstava v Škofijski zavodih sv. Stanislava v Ljubljani. Sodelovali: Lara Plavčak, Žiga Hriberšek in Vencelj Ferant s svojimi glavnimi zbirkami.

17. – 19. 12. 2005Rogaška Slatina – Promocijska filatelistična razstava na 18. strokovnem posvetu športnih pedagogov Slovenije: Žiga Hriberšek (nogomet).

23. 12. 2005 – zaključek leta s pogovorom in zakusko.

Prispevek za časopis »Utrip« o delu društva je zapisal Vencelj FERANT:

USPEŠNI ŽALSKI FILATELISTI VLETU 2005

Meseca april in maj sta bila za žalske filateliste zelo delovna in uspešna. Najprej so se trije člani Filatelističnega društva Žalec udeležili mednarodne tekmovalne razstave Alpe-jadran v švicarskem mestu Giubiasco. Med mladinci je Žiga Hriberšek razstavljal zbirko na temo nogomet in zanjo prejel posrebreno priznanje, Lara Plavčak je izbrala Svet umetnosti Albrechta Duererja in dosegla veliko srebrno priznanje, Vencelj Ferant pa je med člani predstavil zbirko Mi, mojstri Gutenbergovi in zanjo v kategoriji Eno okno prejel najvišje – diamantno – priznanje. Res lep uspeh žalskih filatelistov.

Na dan zmage, 9. maja 2005, so prizadevni člani društva izdali spominsko kuverto z vložnim listom in priložnosti poštni žig, namenjen 60. obletnici zmage nad fašizmom in nacizmom.

V soboto, 14. maja, so se člani FD Žalec odpravili v Brno, kjer so si ogledali veliko filatelistično razstavo skupaj s sejmom, kjer so lahko nabavili veliko starega in tudi čisto novega filatelističnega materiala. Kot posebnost razstave je bil možen ogled znamenitih znamk modri ter oranžni Mauricius iz angleške kraljičine zbirke. Del zbirke je bil na ogled v posebni, strogo varovani dvorani. Znamke so nastale leta 1847, danes pa jih je na svetu le še 26, njihova vrednost pa neprecenljiva.

Posebej pomemben dogodek za filateliste pa je vsekakor bienalna filatelistična razstava v Trbovljah, ki vsaki dve leti nudi možnost sodelovanja tako začetnikom kot že dobro uveljavljenim filatelistom. Na mladinski tekmovalni razstavi “Firamla 2005” se je predstavilo večje število mladih filatelistov, ki delujejo na osnovnih šolah (tudi izven žalske občine) pod vodstvom prizadevnih mentorjev. Mentorji Cirila Haler, Anton Četina, Marjan Plavčak in Igor Topole so člani FD Žalec in so najzaslužnejši za napredek mladih, ki se spoznavajo s tem najlepšim konjičkom na svetu, kot  trdijo mnogi. V Trbovljah smo bili člani našega društva na otvoritvi razstave javno pohvaljeni kot najaktivnejše društvo pri delu z mladimi in smo lahko ostalim za vzor. Temu primerni so bili tudi rezultati, saj so mladi razstavljalci pobrali večino priznanj. Dosegli so  naslednja priznanja:

Diplomo: Žiga Pepel. Bronasto: Tanja Stjepanovič, Samo Šildenfeld, Žan Cimerman in Metod Ribič. Posrebreno: Klemen Kolar, Maja Gerlih (2x), Maruša Modrijan in Jure Jošovc. Srebrno: Samo Šildenfeld. Srebrno in posebno nagrado: Nejka Golič. Še posebej pa sta izstopala Žiga Hriberšek in Lara Plavčak, ki sta osvojila pozlačeno medaljo in še posebno nagrado kot najuspešnejša udeleženca mladinske razstave.

Odraslim filatelistom pa je namenjena “Fimera 2005”, kjer se je prav tako odlično odrezal član FD Žalec Vencelj Ferant, ki je predstavil zbirko z naslovom PIVO in zanjo prejel najvišjo oceno ter zlato medaljo in veliko nagrado.

Tako so člani FD Žalec postali absolutni zmagovalci letošnje največje filatelistične razstave v Sloveniji. Nekateri najuspešnejši pa se že pripravljajo, da se njihovi eksponati udeležijo največje filatelistične razstave prihodnje leto, ki bo v Washingtonu. In hkrati obljubljajo, da bodo dostojno predstavili našo dolino tudi v Ameriki.

Letos mineva tudi 140 let od takrat, ko so v Savinjski dolini uvedli gojenje hmelja in ob tej priložnosti bo FD Žalec izdalo priložnostno kuverto z opisom tega jubileja, v soboto, 27. avgusta pa bo na žalski pošti na voljo tudi priložnostni poštni žig društva ter priložnostna filatelistična razstava.

Če tudi vas zanima zbiranje znamk, se jim lahko pridružite vsak drugi in četrti petek v mesecu, ko se ob 19. uri srečujejo na rednih društvenih srečanjih v prostorih na Hmeljarski 3 v Žalcu.

Vencelj FERANT

<-NAZAJ